Skydive Hvar

 DROP ZONE HVAR  /  OTOK HVARAko tražite IDEALNO MJESTO za napraviti tandem skok padobranom OTOK HVAR je ono što tražite. Aerodrom Hvar smješten je gotovo u sredini Jadranskog mora pa ima nevjerojatan pogled i SAVRŠENU KLIMU za skok padobranom.

Naša aktivnosti na otoku Hvar je  veći dio lipnja cijeli srpnj, kolovoz i manji dio rujna.

Manevarska površina aerodroma se sastoji od uzletno-sletne staze (USS) koja se pruža u pravcu zapad sjeverozapad-istok jugoistok odnosno u pravcu 102,21°-282,22° odnosno 10-28. USS je
travnata površina i ne instrumentalna je. Koristi se dužina USS 748 metara.

DROP ZONE HVAR

Sam aerodrom smješten je u samom centru otoka Hvara. Nalazi se na istočnoj strani 3 km od centra Starog Grada u Starogradskom polju, Put Gospojice. S druge strane aerodroma na 5 km nalazi se popularno mjesto Jelsa.
Relativna blizina aerodroma Hvar od gradova Stari Grad i Jelse omogućava jednostavan transport do aerodroma (bicikl, skuter ili sl.). Otok Hvar ima izvrsnu klimu pa je skakanje padobranom moguće cijele godine.
Ima veoma malo dana kad nije moguće napraviti koji skok padobranom. Svaki skok je pustolovina jer pogled ponekad seže do Italije. Na aerodromu Hvar osigurali smo duboki hlad s ugodnom muzikom.

Osim domaćih padobranaca često dolaze i strani padobranci koji na godišnjem odmoru žele napraviti skok padobranom s prekrasnim pogledom. Ponekad organiziramo padobransko skakanje iz aviona i tijekom zime.


POVJEST

Drevni Grčki korijen hvarskog imena je Pharos, što znači svetionik. Rimljani su ga zvali Pharia. U srednjem vijeku Hrvati su promijenili “f” u “hv”, dajući im ime, Hvar. Danas ga lokalni stanovnici (u Starom Gradu) nazivaju ga “Hvor”.

Hvar je bio naseljen prije 6.000 godina u prapovijesti. Ostaci jedinstvene hvarske kulture potječu iz tog vremena (3.500-2.500 godina prije Krista) u obliku keramike.

Najstariji prikazi broda u Europi pronađeni su na dijelovima keramičkih vaza u Markovoj i Grapčevoj špilji na Hvaru.
Godine 385. pr. Kr., Grad Pharos je osnovan na mjestu današnjeg Starog Grada. Pharos je bio polis. Ager, parcele zemljišta
koje su nastale prema izvornom starohrvatskom sustavu raspodjele zemljišta, odvojene kamenim zidićima, koji i danas postoje  na području Starog Grada.

U 11. stoljeću postaje dijelom srednjovjekovne hrvatske kraljevine Petra Krešimira IV.
Poslije se smjenjuju Mletačka Republika, Bizant, Hrvatsko-ugarska kraljevina.
1331. se komuna stavlja pod mletačku zaštitu od omiških gusara. 1420. godine ga Mlečani nadziru.
Nakon 1797. godine, otok Hvar dolazi pod vlast Habsburške Monarhije.
Od 1806. do 1814. kratko je pod Napoleonovom Francuskom.
Raspadom Austro-Ugarske 1918. godine, ulazi u Državu SHS. Kraljevina Italija zaposjeda otok iste 1918. godine i ostaje sve do 1921., kada postaje dijelom Kraljevine Jugoslavije.
Godine 1941., padom Kraljevine, Hvar ulazi u sastav NDH, gdje je bio dijelom velike župe Cetina.

Nakon hrvatske nezavisnosti 1991. godine, Hvar se sastoji od četiri općine: Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj.

OTOK HVAR DANAS

Otok Hvar je smješten u središtu Jadranskog mora, s blagom klimom i toplim zimama. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, usred skupine otoka koji su dijelom ove županije. Hvar je jedan od većih najljepših otoka Hrvatske, kao i ovog dijela Europe.

Otok Hvar svakako treba temeljito istražiti. Njegova odvojenost od kopna zadržala je očuvanje od industrije i onečišćenja. Otok Hvar sastoji se od kolažavinograda, maslina, polja lavande, kamena i mora. Na Hvaru nema pretjerano velikih hotela, a sve ima lokalni osjećaj s brojnim malim tradicionalnim restoranima i štandovima s dobavljačima domaćih poljoprivrednih proizvoda. Na Hvaru nema velikih gradova, samo većih i manjih mjesta i sela. Najznačajnija mjesta su  Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj. Sela su Basina, Zavala, Vrbovska, Sveta Nedilja, Milna i Ivan Dolac. Manja mjesta su Brusnik, Malo Grablje, Veliko Grablje, Rudina, Dol, Vrbanj, Svirče, Vrisnik, Pitve, Humac, Poljica, Zastražišće, Gdinj i Bogomolje.
Brdo tvori “kralježnicu” otoka proteže se cijelom dužinom Hvara, sa vrhom Sveti Nikole koji se uzdiže 628 metara nad morem.
Cijelu priču otoka Hvara zaokružuje prekrasno, toplo i čisto more s puno skrivenih plaža.
Trgovina na Hvaru temelji se na turizmu, poljoprivredi i ribarstvu. To je više nego dovoljno za pružanje ogromne raznolikosti u hvarskoj ponudi gurmanske kuhinje. Preporučujemo posjet Kokot konobi u selu Dol u sredini otoka. Njihovi specijaliteti su domaći proizvodi od kozjeg sira s dodatkom raznih lokalnih biljaka poput ružmarina i lavande.


DOSTUPNOST:

Svaki dan: Lipanj, Srpanj, Kolovoz
Povremeno: Rujan

Pakleni-islands, island Hvar
Stari-Grad-town
Airport Hvar
Golden beach, island Brac
Islad Korcula