Sam aerodrom smješten je u samom centru otoka Hvara. Nalazi se na istočnoj strani 3 km od centra Starog Grada u Starogradskom polju, Put Gospojice. S druge strane aerodroma na 5 km nalazi se popularno mjesto Jelsa. Relativna blizina aerodroma Hvar od gradova Stari Grad i Jelse omogućava jednostavan transport do aerodroma (bicikl, skuter ili sl.). Otok Hvar ima izvrsnu klimu pa je skakanje padobranom moguće cijele godine. Ima veoma malo dana kad nije moguće napraviti koji skok padobranom. Svaki skok je pustolovina jer pogled ponekad seže do Italije.  Na aerodromu Hvar osigurali smo duboki hlad s ugodnom muzikom.

Osim domaćih padobranaca često dolaze i strani padobranci koji na godišnjem odmoru žele napraviti skok padobranom s prekrasnim pogledom. Ponekad organiziramo padobransko skakanje iz aviona i tijekom zime.

Manevarska površina aerodroma se sastoji od uzletno-sletne staze (USS) koja se pruža u pravcu zapad sjeverozapad-istok jugoistok odnosno u pravcu 102,21°-282,22° odnosno 10-28. USS je travnata površina i ne instrumentalna je. Koristi se dužina USS 748 metara.

Tabla aerodrom Hvar, tandem skok padobranom
Tabla aerodrom Hvar, tandem skok padobranom
Drop zona Hvar, Hrvatska, tandem skok padobranom
Drop zona Hvar, Hrvatska, tandem skok padobranom

Aerodrom Hvar smješten je između grada Jelse i Stari Grad na otoku Hvar.

POVIJEST

Ime otoka Hvara je grčkog porijekla Pharos – svjetionik. Rimljani su oblikovali ime Pharia. U srednjem vijeku Hrvati suglasnik “f” mijenjaju u “hv” te je postao Hvar. Lokalno stanovništvo (Stari Grad) ga naziva “Hvor”.

Otok Hvar je naseljen u pretpovijesno doba, prije 6000 godina. Iz tog razdoblja na otoku postoje nalazi osebujne Hvarske kulture (3500.–2500. g.pr.Kr.), bojana keramika. U Markovoj i Grapčevoj špilji pronađen je najstariji prikaz broda u Europi na ulomku keramičke vaze. Kasnije, otok naseljavaju Iliri. Hvar je bio mjesto starogrčke kolonizacije. Na njemu je 385. g. pr.Kr. osnovan Pharos, na mjestu današnjeg Starog Grada.  Pharos je bio polisom. U Starigradskom polju sačuvan je ager, izvorna starogrčka katastarska podjela zemlje s kamenim međašima (gomilama).

Osamostaljenjem Hrvatske 1991. godine, Hvar se dijeli na četiri općine: Grad Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj.

OTOK HVAR DANAS

Otok Hvar smješten je u centru Jadranskog mora, ima blagu klimu i toplu zimu. Hvar je jedan od najljepših otoka u Hrvatskoj i puno šire. Svakako treba detaljno istražiti cijeli otok Hvar.  Odvojenost od kopna ga je sačuvao od industrije i zagađenja. Na njemu su isprepleteni vinogradi, masline, polja lavande, kamen i more.  Na otoku Hvaru nema pretjerano velikih hotela, sve je nekako domaće, male konobe, domaći štandovi s domaćim poljoprivrednim proizvodima.
Na otoku Hvaru nema velikih gradova samo većih i manjih mjesta. Najpoznatiji su mali gradovi: Grad Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj.  Uz njih se nalaze poznata mjesta: Basina, Zavala, Vrbovska, Sv. Nedilja, Milna, Ivan Dolac. Te još manje poznata mjestašca: Brusnik, Mali i Veliko Grablje, Rudina, Dol, Vrbanj, Svirče, Vrisnik, Pitve, Humac, Poljica, Zastražišće, Gdinj i Bogomolje. Po cijeloj dužini otoka Hvara pruža se brdo koja čini  “kičmu otoka”  s najvišim vrhom Sveti Nikola (628 m). Razvedena obala i čisto more s mnogo sunca daju nevjerojatnu sliku otoka.

Plaža na otoku Hvaru, tandem skok padobranom
Jedna od plaža na otoku Hvaru, tandem skok padobranom

Na otoku Hvaru gospodarstvo se temelji na turizmu, poljoprivredi i ribarstvu. To je sasvim dovoljno da pruži nevjerojatno puno različitih gurmanskih užitaka. Naša preporuka je da u mjestu Dol na sredini otoka Hvara posjetite konobu “Kokot”. Njihovi specijaliteti su domaći proizvodi od kozjeg sira s dodacima raznih domaćih biljaka npr. ružmarina i lavande. U srcu otoka Hvara slikovita sela Svirče, Pitve, Vrbanja i Dol ispod vrha Svetog Nikole imaju vinograde kao i s južne strane brda naselja Ivan Dolac i Sveta Nedilja. U tim mjestima se smjestilo puno domaćih vinogradara s izvrsnim vinima. Jedna od autohtonih sorti je Bogdanuša, Udruga vinara “Hvar” Probajte  i otkrijte njihovo vino.

Otok Hvar pakleni otoci, tandem skok padobranom
Oblaci na aerodrom Hvar, tandem skok padobranom
Aerodrom Hvar, tandem skok padobranom, Zagreb
Iza aviona, Hvar, tandem skok padobranom
Ulaz na aerodrom Hvar, tandem skok padobranom
Tandem skok padobranom iznad Hvara, naopako
Zalazak sunca na aerodromu Hvar, tandem skok padobranom
Stari Grad, Hvar, tandem skok padobranom
Brač,Hrvatska, tandem skok padobranom
Otok Korcula tandem skok padobranom
Hvar tandem skok padobranom, Zagreb