Škola padobranstva, Zagreb

ucenici 2016, tandem skok padobranom, Zagreb, Škola padobranstva, Hrvatska

Ove godine imamo veliki interes za školu padobranstva u Zagrebu. Padobranstvo kao sport uvijek je interesantno i uzbudljivo.

Prije početka škole padobranstva, tečaja uvijek se ponavljaju ista pitanja. Početnike padobrance muče slične nedoumice. Da li ja to mogu? Koliko je to sigurno? Što ako ja nisam za to! Kakav je osjećaj skočiti iz aviona koji juri i leti visoko! Koliko je to novaca i sl.

Škola padobranstva, tečaj u Aeroklubu Tandem organizira se u skladu s odobrenjem naše Hrvatske agencije CCAA. Agencija se brine da radimo po Pravilniku o padobranstvu i ostalim propisima koji vrijede u avijaciji vezano za padobranstvo.
Često ćete čuti da je neki klub u USPA. To je američka padobranska asocijacija, ona nema nikakve ingerencije u Hrvatskoj. S njihovom padobranskom dozvolom moguće je skakati i kod nas ali postoje neki nedostaci zašto nije najpametnije u Hrvatskoj školovanje u toj asocijaciji.

Kad krenete u školu padobranstva s nestrpljenjem očekujete prvi skok padobranom iz aviona. Želite to što prije napraviti, znatiželjni ste i strah Vas je. Da bi napravili prvi samostalni skok padobranom iz aviona potrebno je odslušati i savladati pet predmeta: Prinudni postupci, teorija i tehnika skoka, poznavanje padobrana i opreme, pravila i propisi, meteorologija.
Savladavanjem osnovnih predmeta prinudni postupci i tehniku i teoriju skoka počinjete shvaćati što se očekuje i kako bi to trebalo izgledati. Između sebe počinjete o padobranstvu i padobranskom skoku drugačije i stručnije razgovarati. Ono što ste savladali u teoriji pomalo savladavate u praktičnom dijelu obuke na aerodromu. Nakon svladavanja teorije pišete testove iz ovih pet predmeta.
Potrebno je napisati testove s 90 -100% točnosti. Mislite, to je nemoguće ali varate se. Sve ono što ste naučili radili ste i praktično te nije problem napisati dobro testove.

Vaše nestrpljenje raste, sve više vas “svrbi” i želite napraviti skok padobranom iz aviona. Nije još moguće ali sad ste blizu. Potrebno je napraviti i liječnički pregled. Svaka osoba koja može proći na liječničkom pregledu za automobilsku dozvolu može proći i liječnički pregled za padobranca.

To je to! Sada imate sve potrebno za prvi solo skok padobranom iz aviona. Škola padobranstva će pokazati svu ljepotu.

Prvi skok i raste uzbuđenje, potrebno je složiti padobran. Možete to i sami ali za prvi skok padobranom iz aviona složit će padobran nastavanik padobranstva. Kod slaganja uvijek i uvijek ista pitanja, hoće li se padobran otvoriti, što je s ovim konopcem, a zašto ne mogu složenu glavnu kupolu staviti u torbicu, uvijek mi se sve raspadne.
Ne brinite budno oko naših instruktora sve prate, provjeravaju i sigurno slažu padobran za Vas.

Ulazak u avion, ucenici, 2015, tandem skok padobranom, Hrvatska, Zagreb, Hvar, škola padobranstva
Ulazak u avion, ucenici, 2015

Nakon slaganja padobrana kreće priprema za sa skok padobranom iz aviona. Oblačite se, stavljate padobran na leđa, ali ovaj puta za ozbiljno, nervozni ste. Petljate s gurtnama na rancu padobrana niste sigurni u sebe, sve nekako nije onako kako ste učili. Prilazi nastavnik padobranstva te se smješka odaje sigurnost i zna što radi. Bez nervoze postavlja i popravlja svaku gurtnu na mjesto i objašnjava što i kako s njima.
Provjerava padobran, i sve potrebne dijelove padobrana (ranca) podešava po Vama. Oblačite kacigu, visinomjer.
Napokon nastavnik padobranstva govori “idemo prema avionu”, knedla u grlu ali ipak krećete. Dolazite do aviona propeler brzo vrti, jako puše i velika buka od motora aviona. Sve ono što ste radili kao pripremu za skok nije isto, ovo je za ozbiljno!
Sjedate u avion na predviđeno mjesto, nastavnik padobranstva nešto govori pilotu i povećava se gas. Avion se pokrenuo, urla motor i uzlećemo. Prvi šok je prošao, smirujete se i gledate kroz prozor. Lijepo je, što se više penjete s avionom sve ljepši je pogled, vidite i svoju kuću ali..
Nešto, kad se sjetite da morate van iz aviona, nekakvi trnci prolaze kroz trbuh. Nastavnik padobranstva se počinje meškoljiti, diže se i otvara vrata od aviona. Vjetar je naglo zapuhnuo i ne prestaje. Buka motora od aviona se je povećala a Vaše oči gledaju dole u “rupu” gdje morate ići. Knedla u grlu, srce hoće iskočiti. Nastavnik padobranstva pokazuje pilotu što da radi i kuda da ide, pilot smanjuje gas, malo je manja buka a nastavnik padobranstva govori početnicima padobrancima “idemo van”.
Sada nastaje kulminacija Vaših emocija, straha, nervoze, adrenalin daje snažan poticaj. Prvi padobranac početnik je na vratima, izgurao je noge van, prestrašeni pogled u nastavnika padobranstva. Nastavnik ga gleda smješka se i izgovara “idemo”, skok i za trenutak ga nema. Sada ste Vi na redu, osjetite bilo kako jako lupa izvlačite se kroz vrata. Iznenađeni ste kako jako puše i kolika snaga je potrebna za izlazak iz jurećeg aviona.

Izlaz iz aviona, ucenici, 2015, tandem skok padobranom, Hrvatska, Zagreb, Hvar, škola padobranstva
Izlaz iz aviona, ucenici, 2015, tandem skok padobranom, Hrvatska, Zagreb, Hvar, škola padobranstva

Pogled dole kuda trebate ići, skočiti, osjećaj koji je teško opisati što se vrti u tom trenutku u glavi. Pogledom tražite nastavnika padobranstva, bilo kakav oslonac, bilo što može dati podršku. Jedva nazirete zvuk “idemooo” kao robot se otpuštate i trenutak, samo mali trenutak prolazi a više nemate nikakav doticaj s avionom, zvuk motora se naglo utiša, svijest se “ukoči”. Sljedeće čega se svijest sjeća je trzaj Vašeg tijela.
Padobran se počeo otvarati, pogled gore i vidite plava kupola iznad je otvorena. Napravili ste veliki korak, solo skok padobranom iz aviona. Sva napetost i koktel osjećaja popušta. Živi ste, padobran iznad Vas je pravilno otvoren i Vi se vozite po nebu. Nemate pilotsku dozvolu, ali vozite se po nebu. Počinjete se sjećati obuke, tražite ručice za upravljanje padobrana. Povlačite jednu ručicu i padobran se okreće, malo naglo, niste mislili da je tako brz. Polako se snalazite s padobranom i uspjeli ste locirati aerodrom. Iznenađeni ste kad shvatite da se nalazite točno iznad njega. Kako vrijeme pod otvorenom kupolom brzo prolazi aerodrom je sve veći i veći. Počinje odluka gdje treba sletjeti. Srećom aerodrom Lučko je ogroman te nije problem odabrati mjesto, provjera smjera vjetra kako su nas učili u školi padobranstva, okrenuti se u vjetar i sletjeti. Ali iznenađenje, dok ste sve to “isprogramirali” u svojoj glavi i okrenuli padobran u vjetar niste baš u onoj točki aerodroma gdje ste željeli. Ali ipak ima još mjesta. Zemlja se približava prošli ste mjesto gdje ste zamišljali da bi sletjeli. “Dobro, malu ću naprijed” lete misli i zemlja se približava, “što, i to sam preletio” opet provjeravate visinu a preletjeli ste i ovu zamišljenu točku doskoka. Sad je zemlja već stvarno blizu, ali i ograda od aerodroma se je opasno približila. Kako ste učili u školi padobranstva, u zadnjim trenutcima nema naglih okreta ali ograda je blizu.

Skok ucenici, 2015, tandem skok padobranom, Hrvatska, Zagreb, Hvar, škola padobranstva
Skok ucenici, 2015

Srećom, dotakli ste zemlju sjeli na nju, digli pogled a ograda je ipak dovoljno daleko, dalje nego što je izgledalo iz zraka.
U tom trenutku počinjete pucati od ponosa, napravili ste dokraja svoj prvi solo skok padobranom iz aviona a preživjeli ste. Dižete se i krećete prema startu gdje se nalaze ostali padobranci. Vaš ego raste. Svjesni da je mali broj ljudi skočilo iz aviona a Vi ste među njima.

Nastavnik padobranstva viče i galami na Vas, “što je, sve je uredu” bježe misli. A onda shvaćate, vučete padobran po zemlji, možete ga poderati. Podižete ga, ali sve je svejedno. Napravili ste skok padobranom iz aviona!
Dolazak među ostale padobrance početnike koji čekaju svoj red čujete pitanja koja Vam postavljaju, kako je bilo, jer te je bilo strah…